Strategie van het geluk

Wat is gelukkig zijn? En hoe word je het? Geen eenvoudige vraag, maar Frederik Imbo heeft er het antwoord op.

20-02-2017 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Wendy  De Boeck
Wendy De Boeck
New|2018-11-19 - 22:36u

Graag tips voor positiviteit in mijn medewerkers op dienst te krijgen

Transcript

Wat is gelukkig zijn? En hoe word je het? Geen eenvoudige vraag, maar Frederik Imbo heeft er het antwoord op. 

 

Dag Frederik, welkom in de studio.

 

Dag, Kevin.

 

We gaan het vandaag hebben over geluk.

 

Ja, zeg.

 

Maar wat is nu precies geluk en hoe word je gelukkig?

 

Ja, maar ik ga jou eerst een vraag stellen, Kevin. Ben jij gelukkig?

 

Ik denk het wel, ja.

 

Je denkt het wel, ja. Je hebt daar precies al wel een beetje over nagedacht.

 

Ik vind het gewoon een heel moeilijke vraag.

 

Ja, want wanneer ben je dan gelukkig, hé?

 

Ja.

 

We kunnen misschien al eens kijken bij wat jou dan gelukkig maakt?

 

Een wandeling in de bergen bijvoorbeeld.

 

Dat geeft energie, dat maakt jou…

 

Dat is ontspannend, dat maakt de geest vrij.

 

OK, leuk, zijn er nog andere dingen, want ik kan niet elke dag gaan wandelen in de bergen. Zeker al niet in België.

 

Nee, helaas niet. Ja, partner, familie, sporten, dat soort dingen.

 

Ja, je werk, maakt je dat gelukkig?

 

Ook, absoluut.

 

Ja en stel nu dat je je werk niet leuk zou vinden. Stel nu nog dat jouw vrienden ineens zouden zeggen, ja, die Kevin, sorry maar, daar gaan we toch niet meer mee afspreken. Of stel nu dat je helemaal niet meer op vakantie kan, omdat je geen geld meer hebt. Zou je dan nog gelukkig zijn?

 

Dat is een moeilijke vraag. Ik weet het eigenlijk niet.

 

Ja, want je zou kunnen stellen, als jouw geluk afhangt van al die externe factoren. Van al die leuke deugddoenerijen, hoe duurzaam gelukkig ben je dan eigenlijk? Sonja Lyubomirsky, die naam zegt jou misschien niet zoveel?

 

Nee, niet direct, nee.

 

Doet er eigenlijk verder niet toe. Zij is een experimenteel psychologe en zij heeft geluk onderzocht. Ze heeft namelijk heel veel eeneiige tweelingen, die dan uiteindelijk vanuit dezelfde DNA kwamen, onderzocht en gezien hoe die mensen in het leven stonden. En geluk, heeft ze ontdekt, wordt bepaald door drie verschillende parameters. Eerst en vooral, het DNA. Het genetisch materiaal. Ten tweede, onze omgeving. Al de dingen die je net opgenoemd hebt. Je werk, je omgeving, je buren, het weer, een goede of slechte economische situatie in het land. En ten derde, je mindset. Je mindset is het geheel van gedachten, opvattingen en overtuigingen ten aanzien van jezelf, ten aanzien van de wereld en ten aanzien van andere mensen. Nu als we die drie parameters hebben, Kevin, welke van de drie: genetisch materiaal, omgeving of mindset, denk je, is de meest bepalende?

 

Zo naast elkaar, denk ik, de mindset.

 

De mindset? Dat denken veel mensen, hé. En toch is het niet juist. Misschien een beetje een ontnuchterende boodschap, maar nee. Het is één van de twee anderen. Wat zou je dan?

 

De omgeving dan?

 

De omgeving, dat denken ook veel mensen, want ze zijn bezig aan het klagen over die omgeving. Het is het genetisch materiaal, het DNA.

 

Oei, maar dat is toch iets wat we niet kunnen veranderen?

 

Absoluut? DNA, kan je inderdaad niet veranderen. Je kan proberen een botoxbehandeling te nemen of vet laten wegzuigen. Enfin, mensen denken dat dat dan gelukkiger gaat maken, maar eigenlijk verandert dat aan het DNA helemaal niets. Nu in het DNA zit dus niet alleen hoe groot je wordt, hoeveel aanleg je hebt om dik te worden of niet. Of dat je misschien ook aanleg hebt in de familie dan, om bijvoorbeeld kanker te krijgen. Dat is een heel stuk genetisch bepaald. Maar dus in het DNA zit ook al bevat of je wel of niet de aanleg hebt om gelukkig te worden of niet; of dat je misschien door het leven zal gaan als een droeve toeter. Maar dus je zegt het mooi, je kan er eigenlijk niks aan veranderen. En optimisten zeggen dan ook, dat DNA dat zetten we dan langs de kant en we focussen ons op de 2 resterende parameters: de omgeving en de mindset. En je hoort me van hier komen met een tweede vraag: wat zou dan het belangrijkste zijn, denk je, het meest bepalende?

 

Ja, terug de mindset, zou ik dan zeggen.

 

Dit keer heb je het juist ingeschat.

 

Heb ik nu wel iets gewonnen?

 

In elk geval heb je blijkbaar de intelligentie en de kennis meegekregen van je ouders in het DNA om dit antwoord te kunnen geven. Wel, je hebt geluk gewonnen, want de mindset zal inderdaad nu bepalen, yes, ik heb het goed gedaan. Dat wil zeggen, het was misschien wel de tweede keer dat ik het juist had, maar ik heb dat toch wel goed gedaan. Onze mindset wordt bepaald door onze twee standen: een positieve stand, een hoopvolle, vertrouwensvolle manier van denken. Of een eerder pessimistische, angstige en boze manier van denken. Maar eigenlijk is dat wel wat vreemd, want onze mindset bepaalt voor 40% ons geluk, terwijl ik toch vooral mensen tegenkom die aan het klagen zijn over de omgeving. En dat is toch wel wat vreemd, want als 90% van de mensen 90% van de tijd aan het klagen zijn over die omgeving, en we moeten teveel belastingen betalen, en het is weeral veel file op de weg, en mijn baas geeft mij teveel werk, en mijn partner doet niet anders dan zagen. Terwijl dat dat slechts voor 10% bepalend is voor uw geluk, dan is dat toch eigenlijk een klein beetje uit proportie geraakt. Maar ken jij ook maar één iemand, Kevin, die zegt, ik ben niet goed bezig, hé. Ik ben veel te veel aan het klagen over mijn omgeving. Mocht ik wat meer aan mijn mindset werken, ik zou 40% gelukkiger zijn.

 

Nee helaas niet. Maar hoe zit dat dan met die mindset?

 

Wel de mindset, zoals ik al zei, het zijn 2 standen. Een positieve stand of een negatieve stand. Is het las half vol of half leeg. Bij mij hangt het er van af wat er in het glas zit. Als dat een Duvel is, zou ik zeggen, doe maar een halfvolle Duvel met een volle kraag. Maar eigenlijk gaat het over welke twee woordjes zeg je eigenlijk tegen het leven? Wacht ik ga dat misschien moeten verduidelijken. Kinderen. Welke twee woorden zeggen kinderen vrij snel na mama en papa? Een kind ziet dat het bedtijd is en wat zegt het kind?

 

Nee.

 

Juist, voilà. Nee, ik wil niet naar bed. Nee, ik wil geen broccoli eten. Nee, niet slaan. Nee, ikke doen. Maar een kind zegt gelukkig ook tegen veel dingen, ja. Ja, snoep. Ja, lekker eten. Ja, ja, ja, knuffelen. Trouwens heb je enig idee van wie die kinderen dat zouden leren?

 

Van de ouders waarschijnlijk.

 

Van de ouders natuurlijk. En heb je enig idee hoeveel keer per dag een mama gemiddeld nee zegt tegen haar zoon of dochter?

 

Het aantal keer? Wellicht meer nee dan ja.

 

400 keer per dag zegt een mama nee. Nee, zit stil. Nee, doe dit, nee doe dat. Het kan ook snel gaan, hé, meteen een hele reeks. En natuurlijk, dat kind ziet dat en neemt dat ook gewoon over. Die nee kan je eigenlijk samenvatten als volgt. Het is eigenlijk weigeren de realiteit te aanvaarden zoals die is. Ofwel willen we iets dat er niet is. Nee, nee nee, ik wil ander eten, ik wil spaghetti eten. Ofwel omgekeerd, willen we iets niet dat er wel is. Nee, ik wil die file niet. Nee, ik wil die werklast niet. Nee, ik wil die vervelende opmerking niet. Maar eigenlijk is nee zeggen tegen het leven eigenlijk een probleemgerichte houding. Als je naar de winkel gaat, Kevin en je zegt tegen de verkoopster, nee, ik wil geen appelen.

 

Ja, die gaat niet weten wat je wel wil hebben.

 

Voilà, dan weet zij nog altijd niet dat jij frambozen of dat jij peren wil. Dus je zal moeten leren meer ja zeggen. Leren zeggen wat je wel wil. Want en ja, dat wil in eerste instantie zeggen dat je de realiteit aanvaardt zoals die is. Als je een boete tussen je ruitenwisser vindt, ga je die moeten betalen of niet?

 

Ja, ongetwijfeld, ja.

 

Ja, ook al vind jij dat niet leuk. Je zal toch op een bepaald moment eerst moeten accepteren, ja, ok die boete is er, ik zal die moeten aanvaarden.

 

Maar ik kan toch niet ja zeggen tegen alles wat onrechtvaardig is, of niet… ja.

 

Ja, het lijkt alsof dat ja precies impliceert dat we moeten alles zomaar aanvaarden. Sla op mij en ik zal mijn andere wang tonen. Nee, dat is natuurlijk niet wat we bedoelen. Met ja bedoelen we in eerste instantie aanvaarden wat er is. Dat wil zeggen, als ik het niet kan veranderen, dan moet ik het aanvaarden. Dat wil zeggen als een collega een opmerking maakt tegen mij die ik niet fijn vind, dan moet ik die opmerking aanvaarden. Maar, ik hoef natuurlijk niet alles daar te laten. Ik kan natuurlijk wel veranderen wat ik wél kan veranderen. Om in de opmerking van de collega verder te gaan. Ik kan tegen de collega zeggen, zeg, ik vind dat wel niet fijn als je mij op die manier aanspreekt. Ik zou wel graag hebben dat je wat meer respect toont. Of onrecht in de wereld. Je kan kijken wat je wel kan doen. Het is uiteindelijk veel beter om een kaars aan te steken dan te klagen over de duisternis. Dus kijk naar wat je wel kan veranderen. Aanvaard wat je niet kan veranderen. En gebruik je verstand. Je mindset om het verschil te maken dus wat we wel en niet kunnen veranderen.

 

Zeg, maar Frederik, hoe ben jij eigenlijk tot deze conclusies gekomen? Heb je dat allemaal zelf bedacht?

 

Was het maar zo. Ik heb natuurlijk de mosterd ergens gehaald. Ik ben bijzonder geïnspireerd door het boek van Gerbert Bakx, De Strategie Van Het Geluk, zo heet het boek. Een absolute aanrader en voor wie geen tijd heeft om het hele boek te lezen, die zou kunnen komen kijken naar onze presentatie. We hebben een interactieve presentatie gemaakt die mensen helpt om hun mindset bij te schaven en meer eigenaar te worden van hun leven in plaats van een huurder. En onze productie heet, Ja Of Ja.

 

Een heel toepasselijke naam. Misschien een laatste vraag om mee af te sluiten. Is er één soort van geluk of zijn er meerdere soorten van geluk?

 

Ja, ik denk dat veel mensen zoiets hebben van, ja, geluk, geluk. Ze draaien ons om de oren, we moeten altijd maar gelukkig zijn. Terwijl, ook dat is weer een illusie, hé. Ik hou dan weer van de uitspraak van onze Antwerpse Dirk De Wachter die zegt, geluk mag geen obsessie worden. Het is af en toe helemaal ook om niet gelukkig te zijn. Om af en toe te zeggen, voilà, ik heb een baaldag. Dus ik zeg helemaal niet dat we moéten gelukkig zijn. Ik zeg alleen, als je gelukkig wil worden, dan kan het door ja te zeggen en, om op uw vraag te antwoorden, je kan op drie manieren ja zeggen. De meest makkelijke manier om ja te zeggen, is gewoon dat wat de meeste mensen kennen. Geluk is genieten, is fun, zijn kicks, een lekker etentje, een party, een nieuwe auto, een nieuwe bril, een leuke opmerking, een compliment. De hele facebookcultuur gaat niks anders als over joy, joy, joy, happy, happy, happy.

 

Eigenlijk het consumeren van geluk.

 

Het consumeren, absoluut. Je zegt het mooi. Het krijgen, het ontvangen. Het gaat over het porcratische geluk, zoals Gerbert Bakx dat mooi noemt. Porcratisch. Een varken is alleen maar bezig met krijgen, krijgen, hebben, hebben. Kinderlijk geluk. De tweede vorm van geluk is wat hij noemt het aristocratische geluk. Het meer nobele geluk. Het gaat over het bijdragen aan de wereld. In plaats van te willen krijgen, heeft hij het dan over het willen geven. Het toevoegen van waarde aan je eigen en andere mensen hun leven. Dat wil zeggen, bijvoorbeeld, een vervelende opmerking van een collega. Ik ontwikkel geduld, ik ontwikkel tolerantie, ik ontwikkel verdraagzaamheid. De Dalai Lama zegt trouwens heel mooi, vind ik een prachtige quote, wees je vijanden dankbaar voor de gratis les die je krijgt in tolerantie en zelfbeheersing. Dus waar het hem gaat over iets toevoegen aan een ander mens zijn leven. Iemand die alleen maar joy, joy, happy, genieten, die is niet bezig met geven, die is alleen maar bezig met krijgen. Iemand die een waardevol leven leidt, is bezig te denken met, wordt iets of iemand daar op één of andere manier beter van? Genieten, ben je nog mee, krijgen, waarden geven. En tenslotte, verbondenheid. Als je even terug denkt aan momenten waar je waarschijnlijk diep gelukkig was, dan was het meestal iets dat niet zoveel geld of moeite heeft gekost. Iets wat op één of andere manier ook waardevol was. Maar ook iets wat waarschijnlijk te maken had met andere mensen. Het jou verbonden voelen met jouw vrienden, jouw geliefde. Maar misschien iets breder ook, jou verbonden voelen met een hele maatschappij. Ik bedoel, er is niemand die stenen gooit door zijn eigen autoruiten. We gooien alleen maar stenen door de autoruit van iemand anders. Waarom? Omdat we ons daar niet mee verbonden voelen. Dus het is een maatschappelijke plicht, denk ik, om meer verbondenheid aan te wakkeren. En daarom zijn organisaties, verenigingen en families toch ontzettend belangrijk, omdat het de cohesie tussen mensen aanwakkert. En trouwens, je kan ook verbondenheid creëren op fysiek niveau. Dokter Paul Zak heeft eigenlijk zo een beetje ontdekt dat de mens minstens, hou u vast, Acht knuffels nodig heeft om qua gezondheid niet achteruit te gaan.

 

Acht?

 

Acht knuffels. Ik weet niet hoeveel jij er vandaag al gekregen hebt?

 

Nog maar één. Van jou daarstraks toen je binnen kwam.

 

Misschien moeten we er straks even aan werken en ik ga u ook nog een paar andere mensen zoeken om ook gaan te knuffelen. Je wordt er niet alleen zelf gelukkiger van. Er wordt serotonine in je lichaam opgewekt. Maar andere mensen voelen zich er ook wel een stuk gezien, een stuk gehoord bij en ja, gewoon, duurzaam gelukkiger waarschijnlijk.

 

OK, Frederik. Super bedankt voor je komst naar de studio.

 

Met veel plezier.

 

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Nieuwsbrief

Advertenties