Mayrkuur

Gezondheid = voeding x vertering. Voor die voeding hebben we al heel wat aandacht, maar de kracht van vertering wordt vaak vergeten. Ik praat vandaag met dokter Evelyne Vanderschueren over de Mayr-kuur.

15-09-2017 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Gezondheid = voeding x vertering. Voor die voeding hebben we al heel wat aandacht, maar de kracht van vertering wordt vaak vergeten. Ik praat vandaag met dokter Evelyne Vanderschueren over de Mayr-kuur.

 

Dag Evelyne, welkom in de studio. We gaan het vandaag hebben over de Mayr-kuur. Wat is dat precies?

 

Wel, dan gaan we eigenlijk met een 24-tal kuurders, maximaal, een weekje aan de zee vasten. Waar we dus eigenlijk het lichaam gaan ontzien, sparen, van voeding. Om dus eigenlijk een zuiveringsreactie in ons lichaam teweeg te brengen. Dat is eigenlijk de darmreinigingskuur volgens dokter Mayer. Dat is een intens gebeuren, waar mensen, heel actief, toch voor kiezen. Om eens een weekje de rust voor zichzelf te nemen en op die manier te gaan ontgiften.

 

En waarom is dat nodig?

 

Wel, in de maatschappij waarin we leven, hebben we ontzettend veel stress. En heel veel vervuiling. Dus niet alleen de externe vervuiling, van de luchtvervuiling of de vervuiling van water, enzovoort. Maar ook onze interne vervuiling. Met ons lichaam, inherent aan verbranding, maken we afvalstoffen. En die gaan stilletjes aan stapelen. Met ouder te worden, wordt de kracht van ons ontgiftingssysteem alsmaar minder. En deze afvalstoffen gaan eigenlijk tussen onze cellen stapelen. En dan is het af en toe nodig om eigenlijk de emmer eens leeg te scheppen.


Want, we moeten dat een beetje vergelijken met een zwembad, waar onze cellen in zwemmen. Dat is ons losmazig bindweefsel. En dat gaat mettertijd eigenlijk een beetje ompolen naar een modderpoel. En dan krijgen de cellen niet meer wat ze nodig hebben en kunnen ook afvalstoffen niet meer kwijt, waardoor die eigenlijk ongelukkig wordt, die cel, en dan silent inflammation, dus stille ontsteking gaat vertonen. En dat is eigenlijk het begin van elke aandoening. Gaat van cardiovasculaire risico's tot kanker, tot Alzheimer, tot neurologische problemen. Het zijn allemaal, in de start, stille ontstekingen, ter hoogte van de cellen, omdat die cellen niet meer krijgen wat ze nodig hebben. Omdat ze, stilletjes aan, in een vergiftigd milieu komen te zitten.


En daarom: vasten is van alle tijden. En van alle culturen. Gaan we dus eigenlijk eens, actief, voeding ontzien. En vandaar dus, eigenlijk, die cellen de mogelijkheid geven om eens de oude schuur te poetsen. Want het is altijd zo: we zijn altijd het meest geïnteresseerd in nieuwe dingen. Geef het kind speelgoed, het nieuwe speelgoed is boeiender dan de oude rommel. Maar van zodra we dat gaan ontzeggen, gaat er energie vrijkomen om toch eens de modderpoel om te polen in een proper zwembad, terug. En dan zijn die cellen terug gelukkig.

 

Maar het is eigenlijk gebaseerd op een techniek van dokter Mayr, dan?

 

Ja, dus dokter Mayr was geboren in 1875 en hij was een Oostenrijks arts. Hij was eigenlijk een zoon van een beenhouwer. Die ging eigenlijk mee met zijn vader naar de veemarkt. En die papa inspecteerde of de beesten gezond waren, of niet. En dan deed hij eens goed de staart omhoog en hij keek eigenlijk naar de kaka. En als de kwaliteit van de stoelgang van die dieren oké was, waren dat gezonde dieren. En dan is eigenlijk Mayr daar verder op gaan voortbouwen in zijn theorieën.


Dus eigenlijk, de diagnostiek van dokter Mayr is onze grootste tool. Aan de buikvorm, aan de huidskleur, aan de lichaamshouding, enzovoort, kunnen wij zien wat de basisstoornis is vanuit de darm bij de patiënt en daardoor gaan we een soort protocol of dieet of levenswijze opstellen, waardoor de kuurder zijn ideale dieet gaat krijgen, in die week, om de spijsverteringsstoornissen terug te gaan herstellen.


Dokter Mayr sprak van: gezondheid is voeding maal vertering. Dus heel veel, in onze maatschappij, gaat het over: wat eet ik? En dan liefst zo biologisch mogelijk. Maar we vergeten eigenlijk, dus al die kookboeken, dat is fantastisch, maar we vergeten eigenlijk dat er een tweede belangrijke pijler is: de kracht van die vertering. En gezondheid en voedingstoestand heeft te maken met wat je eet, maar ook hoe je het verteert. En daar is Mayr zich mee gaan bezighouden: hoe kunnen we die spijsverteringskracht terug versterken, en terug op punt stellen? En dat begint eerst met alle rommel erbuiten te kappen en op die manier te zorgen dat die kracht zich herwint.

 

En hoe gaat zo'n kuur dan in zijn werk? Heel praktisch gezien.

 

Wel, de drie grote principes van dokter Mayr waren: schonung, säuberung en schulung.


Schonung is werkelijk het lichaam gaan sparen, ontzien. Er is een groot verschil tussen vasten en hongeren. Vasten is een vrijwillige keuze, een intentie die je stelt, om je lichaam te gaan reinigen. Hongeren is geen vrije keuze en ga je eigenlijk een gans ander mechanisme van afbraak en foute gevolgen in gang zetten, dan wanneer je intentioneel gaat vasten en u ontzien van voeding. Dus de intentie waarmee je het doet, bepaalt alles. Dat is in alles zo.


Dus de schonung is het lichaam ontzien. Dan komt de säuberung. En dan doen we eigenlijk op die kuur alles wat daar gebeurt. Dat gaat van het Engels zout innemen, 's morgens, op de nuchtere maag, gaan bewegen, een uur, op het strand, onder begeleiding van ochtendgymnastiek en yoga, tot de buikbehandelingen, tot de massages, de sauna, hebben allemaal de bedoeling om zo rap mogelijk zuiverend te werken en toxinen naar buiten te brengen. En dat is eigenlijk de bedoeling, van het lichaam zo rap mogelijk te ontzien van de afvalstoffen. Dus ook de darmspoelingen, die daar mee in zitten, in het programma, zijn allemaal met die bedoeling.

En een derde luik, wat we eigenlijk altijd nastreven, is de schulung. Dus de training. Dus eigenlijk de tonus van de darm terug herstellen. Dat is dan de Mayr-arts, die die buikbehandeling gaat doen. Het inspeekselen, trainen van veel beter te kauwen. Maaltijd, tijd om te malen. Dus we leren eigenlijk de patiënten terug zorg te dragen voor die vertering. Ook terug te gaan luisteren naar die spijsvertering, dat verzadigingsgevoel terug te leren herkennen.

Want ja, we eten te snel, te veel, te veel door elkaar. En daardoor hebben we al teveel gegeten, hebben we dan ook te veel door elkaar gegeten. Dan krijgen we gistingsproblemen, rottingsproblemen. En dan zien we eigenlijk aan de diagnostiek van Mayr, die dan volgens de vorm van de buik kan zien: dat is vooral een rottingsprobleem, dat is vooral een gistingsprobleem. En dan gaan we aan de slag, met die orgaansystemen terug sterker te maken.

 

Mensen die meer informatie willen hebben, hierover, waar kunnen ze terecht?

 

Dokter Rauch heeft een aantal boeken geschreven, over de darmreinigingskuur volgens dokter Mayr. Dokter Rauch is degene... Ik heb het geluk gehad nog, van rechtstreeks van de twee leerlingen van dokter Mayr, les te krijgen. En de opleiding in Oostenrijk te vervolmaken. En het is dokter Rauch die vooral de lectuur heeft doorgegeven. Dus de boeken zijn zeker ter beschikking en de moeite om te lezen. We hebben ook een website, waar je terecht kan: www.mayrkuur.eu. Waar je dan ook terecht kan voor al de informatie rond de datums van de kuren. We doen er zo'n viertal, vijftal per jaar. Aan zee, met een gesloten groep. En daar staat ook, op de website, een aantal tips en uitleg omtrent de kuur, van, wat houdt dat juist allemaal in. Mensen zijn toch wel een ganse week ter plaatse. En ik noem dat eigenlijk: om veilig te mogen crashen. Dus die veiligheid die we opbouwen, die zorg van dat ganse team, dat netwerk van dat ganse team, dat begint te werken, de intentie die je stelt in die week. Het is wonderbaarlijk om te zien hoe mensen na een week, zo intensief, terug bij zichzelf kunnen komen. Die ruimte voor zichzelf terug nemen. Beslissingen nemen.


Want, de Chinezen wisten het eigenlijk al, hart-dunne darm hangt samen. Dus: hoe properder uw dunne darm, hoe meer je weet: wat past bij mij, wat past niet bij mij, wat laat ik binnen in mijn leven en wat niet, en dat bied ik aan, aan mijn hart.


I feel it in my guts zeggen we ook vaak. Dus: mijn buikgevoel zegt mij dat. We zien dat mensen na de Mayr-kuur veel korter zijn bij hun intuïtie, bij hun gevoel. Nemen beslissingen. Die helderheid, die je hebt na een Mayr-kuur, kan je niet beschrijven tot je dat hebt meegemaakt. Tot je dat zelf gevoeld hebt. Ik heb nu weer, vorige week, 24 ongelooflijk gelukkige mensen zien vertrekken. Geïnspireerd, alive, terug zo goesting om de dingen terug aan te pakken. En zoveel meer uit onze harnasjes waar we elke dag terug inkruipen, om te voldoen aan zoveel verwachtingen. Dat kan je daar allemaal eens, letterlijk, loslaten, doorspoelen en de draad terug opnemen.

 

Wel, dat klinkt ontzettend interessant, Evelyne. Dank je wel voor je komst naar de studio.

 

Dank je wel.

 

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Nieuwsbrief

Advertenties