Darm in alarm

Onze darmen zijn cruciaal, als het aankomt op gezondheid. Hoe we onze darmen in topconditie kunnen houden, vraag ik aan dokter Evelyne Vanderschueren.

01-07-2017 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Onze darmen zijn cruciaal, als het aankomt op gezondheid. Hoe we onze darmen in topconditie kunnen houden, vraag ik aan dokter Evelyne Vanderschueren.

 

Dag Evelyne, welkom in de studio. Vandaag gaan we het hebben over darmen en gezonde darmen. Waarom is dat zo cruciaal?

 

Wel, we zien eigenlijk: in alle culturen werd er al over de darm gesproken. Qui bene purgat, bene curat, zei Hippocrates. Alles zou veel beter gaan, moesten we beter gingen, zei dokter Seune. Dat zie je terugkomen in alle culturen. De dood zit in de darm, zei Metsjnikov. En het is omdat dat eigenlijk onze gemeenschapskeuken is, van onze cellen. Als de wortel, darmen, waar we onze voeding moeten halen, vervuild zijn, komen de nutriënten die we zo nodig hebben in onze cellen niet terecht. En dat is eigenlijk wat nu zien, met onze evolutie in de voeding. Dat meer en meer mensen problemen krijgen met de darmen en dat we meer en meer zien dat er intoleranties ontstaan.


En dan eigenlijk het fenomeen ontstaat van leaky gut, het lekkende darm-syndroom. Dat is iets wat we in de klassieke geneeskunde eigenlijk niet zo goed kennen. Alhoewel daar nu meer en meer testen op gedaan worden. De Lactulose-Mannitoltest, ook de meting van Zonuline. Dat is een stofje die eigenlijk die dichting van de darm in beeld brengt. Maar het is zo dat eigenlijk onze darm, ons grootste contactorgaan is met de buitenwereld. Een voetbalveld groot, als we al die villi, al die kleine uitstulpinkjes uitrekken en plat leggen. Dan hebben we een oppervlakte van 280 m², dat is een voetbalveld groot. En dus, u kan begrijpen dat dat eigenlijk een enorm contactorgaan is met de buitenwereld. Dat daar dan ook een heel groot immuunsysteem achter zit, te screenen: is dit allemaal oké wat binnen komt, is nog altijd buitenwereld. Van zodra het is opgesplitst en in deeltjes verdeeld is en dan wordt opgenomen door één cellaag - verschil buitenwereld/binnenwereld - dat is eigenlijk de taak van de dunne darm: wat neem ik op, wat laat ik aan mij voorbijgaan? En dat is eigenlijk… Vandaar dat dat zo belangrijk is, de link met het immuunsysteem.

 

En die leaky gut is dan het teveel toelaten van stoffen die niet zouden mogen.

 

Ja, dus als we foute dingen gaan eten, die we eigenlijk niet meer weten, omdat onze voeding veel bewerkt is, gemanipuleerd is geworden, gaan we zien dat, net een beetje, de structuur van die voeding kan veranderen.

Bijvoorbeeld: de rauwe, verse melk van onder de koe, van vroeger, was geen probleem. Bij de gehomogeniseerde, gepasteuriseerde melk zijn we veel meer problemen, vandaar zoveel meer koemelk-intolerantie.

Of de tarwe, bijvoorbeeld. Op spelt, de oertarwe, zien we geen problemen. Of veel minder problemen. Op de geraffineerde tarwe zien we wel problemen.

 

Omdat het lichaam dat dan niet meer herkent?

 

Voilà. Eigenlijk is de grote regel: eet wat je grootmoeder at. Want dat is… mijn DNA-bank weet: dit herken ik. Het is precies zo'n periscoopje in de darm, die zegt: past dit voor mij? Is dit gekend? Is dit in onze databank? En als deze voeding zodanig verandert, kleurstoffen, bewaarmiddelen, verwerkte voeding, transvetten, dan gaat die darm daar eigenlijk op reageren. Dan ook gesproken over de vele antibiotica die in voedingsindustrie gebruikt wordt. Dan gaat die darm daarop reageren. En de barrière, dus echt de kwaliteit van onze villi en van die darmwand, die gaat afplatten.

Dat heeft twee grote gevolgen: toxines die normaal naar buiten moeten, via de stoelgang, die sijpelen eigenlijk een stukje terug doorheen die darmwand. Die komen terug in de bloedbaan. De lever, de chemische fabriek van ons lichaam, moet dat allemaal filteren. Maar die lever kan niet meer volgen en dat geeft een aantal klachten: hoofdpijn, moe, haaruitval, vies gezind, een beetje chagrijnig, kouwelijk, stram, stijve spieren, peesproblemen, allemaal klachten die gelinkt zijn met de lever, die eigenlijk zijn ontgiftiging niet kan volgen. Die laat terug vervuild bloed passeren. Vervuild bloed gaat alle organen voorzien van vuil bloed.

Ja, en dan de eerste organen, de meest doorbloede organen zijn degene die onze hormonen maken.

Ja, dan zegt die schildklier: als jij met vuil bloed afkomt, kan ik ook niet goed werken. En dan zien we dat heel dat metabolisme terug vertraagt.

Dus, een groot gevolg: toxines die doorsijpelen, lever die het moeilijk krijgt.

En een tweede gevolg is dus: grote dikke eiwitten, die normaal mooi moesten opgesplitst worden en als aminozuur doorheen de wand moesten, die gaan als groot, dik eiwit doorheen die kapotte wand.

Die tie junctions van die cellen zijn kapot en dus, die eiwitten zijn in staat om door te sijpelen. En het immuunsysteem slaat in alarm. Want, bijvoorbeeld, normaal staat 100 man van ons leger aan de neus-keel-oor-poort, maar het is nu aan de darm dat de insijpeling gebeurt, dus 20 man blijft nog staan aan de neus-keel-oor-poort en 80 man gaat naar de darm, want het is daar te doen. Dus meer infecties. Maar die eiwitten blijven sijpelen, het immuunsysteem zegt: nog meer alarm, nog meer leger. En ze beginnen te schieten tegen van alles en nog wat. Pollen, katten en ineens komen allergieën. Vroeger nooit allergieën gehad en ineens: de pollen dit jaar, het is lastig. En een derde gevolg is dat dat leger niet meer weet tegen wie ze moeten schieten. Want de bedreiging van die dikke, grote eiwitten blijft komen. En je krijgt eigenlijk dus een leger dat op zichzelf, op kameraden gaat beginnen schieten. En dan komen we in auto-immuunaandoeningen. En dan zijn we natuurlijk qua gezondheidsproblemen veel verder.

Dus heel veel gewrichtsproblemen, auto-immuunaandoeningen, zijn eigenlijk te linken aan de darm. En dan is het natuurlijk ook aan te pakken op drie punten tegelijk: voeding aanpakken, zorgen dat we kunnen weten, waar ben ik allergisch aan, of intolerant, want daar is ook nog een verschil tussen. Dan gaan we ook de darm terug dichten. Met preparaten, onder andere met glutamine, het aminozuur glutamine. Darmflora terug herstellen. En dan ook zorgen dat de lever en het immuunsysteem terug worden aangepakt. Een heel belangrijk fenomeen, het wordt eigenlijk in de medische wereld een beetje onderkend, maar de impact op gezondheid is enorm. Want 50%, bij de huisarts, zijn klachten die darm gerelateerd zijn. Vermoeidheid, vergiftigingssymptomen van opstaan en water vasthouden, ruikend zweet, rode, jeukende uitslag. Het lichaam; als het zijn afvalstoffen niet meer kwijt geraakt via de normale wegen, lever, gal, nierblaas en lymfe, dan zoekt het noodventielen en dan is de huid vaak één van de escape-mechanismes.

 

Maar je krijgt het terug omgekeerd?

 

Absoluut. Een darm terug behandelen of de darm terug in orde krijgen, heeft eigenlijk vier grote punten. Remove, dus alle rommel buiten zwieren. Dat wil zeggen: parasietbelasting nasporen, opsporen en behandelen. Dus de darmspoelingen, waar we dan echt mechanisch, met een hoge darmspoeling of een colon-hydrotherapie de darm gaan reinigen, om te zorgen dat van de dikke darm de auto-intoxicatie ook al stopt. En dus eigenlijk zorgen dat alle belasting al weg is. En dan is het de repair. Repair is eigenlijk die darmwand al terug gaan herstellen. Door bepaalde preparaten: aloë vera, zoethoutextract, glutamine. Er zijn allerhande preparaten die die darmwand terug kunnen gaan herstellen. Dan is het ook reinnoculate. Dat wil zeggen: terug de nieuwe, juiste flora aanvoeren.

 

Dat zijn dan probiotica?

 

Probiotica, die eigenlijk de darm terug gaan bevolken met de juiste kiemen. En dan is het ook repair, waardoor je dan de darm terug gaat trainen om zijn werk goed te doen. Door goed in te speekselen. Ja, je beslist over je vertering tot aan uw slik-act. Eén keer je geslikt hebt, is het de computer die overneemt Heb je dan veel stress, eet je te snel, enz. Of verteer je niet goed door foute dingen te combineren? Ja, dat heb je niet meer in de hand en het systeem moet het maar doen. De klassieke geneeskunde komt nu ook op ons terrein, met te gaan beseffen dat, met de stoelgangstransplantaties, bijvoorbeeld, we toch veel meer kunnen gaan bepalen, dan we denken. Dus, het belang van ons microbioom, dat is de optelsom van alle flora, van alle bacteriën die in onze darm en in ons lichaam zijn, die optelsom van DNA, is groter dan de DNA van onze cellen.

Dus, we worden veel meer bepaald door onze bacteriën, die in onze darm huizen en waar wij in symbiose mee leven, dan we denken. En dat is eigenlijk een heel groot inzicht, dat nu ook leidt tot de laatste studies in de klassieke geneeskunde, die de stoelgangstransplantaties beginnen toe te passen en waar we zien dat obesitas kan verbeteren, er een link is met autisme, dat mensen met zware clostridium difficile besmettingen veel beter behandeld worden met een stoelgangstransplantatie dan met antibiotica.

Dus wat wij al jaren verkondigen, met de darmspoelingen en met flora toedienen en de darm eens te ontzien en te ontgiften, komt nu toch ook stilletjes aan van die weg tegemoet en zien we dat we al heel lang die dingen verkondigen en dat dat nu toch ook stilletjes aan wetenschappelijk wordt onderbouwd.

Maar ik denk altijd: degene die geneest, heeft gelijk. En de empirie is voor mij grote wetenschap.

Als mensen beter worden, liefst op de minst toxische wijze, dan is het voor mij prima.

 

Absoluut. Toch wat meer gaan letten op de darmen, dan.

Evelyne, dank je wel voor je komst naar de studio.

 

Dank u wel.

 

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Nieuwsbrief

Advertenties