Hoe meet je voedingsintoleranties

Je hoort meer en meer mensen praten over voedingsintoleranties. Wat een voedingsintolerantie is, hoe je er achter komt of je er hebt en wat je er dan aan doet, vraagt Kevin aan Monique Aerts.

12-06-2017 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Je hoort meer en meer mensen praten over voedingsintoleranties. Wat een voedingsintolerantie is, hoe je er achter komt of je er hebt en wat je er dan aan doet, vraag ik aan Monique Aerts.


Dag Monique, welkom in de studio.

 

Dag Kevin.

 

Wat is eigenlijk het verschil tussen een intolerantie en een voedingsallergie?

 

Nu, de twee termen worden gewoon altijd door mekaar gebruikt, maar er is een heel duidelijk verschil tussen. Een voedselallergie gaat je immuunsysteem mee reageren, dus dat wil ook zeggen dat er immunoglobines gemaakt worden en dat zijn stofjes in uw bloed die je kan meten. IGE en IGG. En een voedselintolerantie heeft niets te maken met uw immuunsysteem, dat wordt niet geactiveerd, dus dat kan je ook niet zien aan die immunoglobine in je bloed.

 

Maar wat is dan precies een intolerantie? Wat gebeurt er dan op zo een moment in je lichaam?

 

Een intolerantie, dat krijg je heel stelselmatig. Dat bouwt zich heel langzaam op en als dat echt op de piek is, en zoals wij dikwijls zeggen, de laatste druppel die de emmer doet overlopen, dan ga je klachten krijgen. Hele vage klachten, met dikwijls sinusitis of hoofdpijn, of uitslag of jeuk, of problemen op je longen of je darmen die geraken in de knoop. Dan bouw je heel langzaam een intolerantie op. Dat wil zeggen dat je lichaam eigenlijk dat stofje niet meer verdraagt, maar dat je immuunsysteem er niet op reageert. Met het gevolg dat je dat ook niet kan meten in het bloed.

 

OK. Nu, de laatste tijd, we zien het hier op het scherm ook staan, glutenintolerantie, ik denk dat het een soort modewoord aan het worden is tegenwoordig. Hoe komt dat mensen plots allemaal zo intolerant zijn? Of zijn we dat altijd geweest, maar hebben we dat nooit geweten?

 

Nee. De intoleranties nemen toe, de allergieën nemen toe, maar dat heeft meer te maken met onze huidige manier van leven. Meer stress, meer nachtwerk, de druk om te presteren, ongezonde voeding. De voeding die wij nu eten, is niet meer de voeding die onze grootouders aten, met het gevolg, ons immuunsysteem en onze darmen, die moeten altijd maar proberen om die zaken verwerkt te krijgen. Onze industrie doet daar ook zaken aan. De tarwe van nu is niet meer de tarwe van pakweg 10 jaar geleden.

 

En is dat dan omdat ons lichaam die tarwe niet meer herkent, dat we daar…?

 

Neen, neen, het is niet omdat ze het niet herkent. Het is gewoon omdat ze zo industrieel verbouwd is, dat ons lichaam er moeite mee krijgt om ze te verteren.

 

En vandaar al die glutenintoleranties?

 

Ja, maar glutenintolerantie is een groot woord. Als je glutenintolerantie hebt, wil dat zeggen dat je daar echt veel granen tussenuit moet laten. Zoals tarwe, spelt, rogge, gerst, haver. Bij de meeste mensen gaat het zo breed niet. De meeste mensen zijn ofwel tarwe-intolerant, maar niet de gluten en kunnen wel spelt, haver, rogge en gerst… Dus mensen kappen ook dat op één hoop. En omdat je niet weet waarvoor je intolerant bent, ga je ineens heel die hoop eruit doen. En dat is dikwijls niet nodig.

 

Maar dat was dan meteen ook mijn volgende vraag. Hoe weet je dan waar je intolerant voor bent?

 

Dat is heel moeilijk, want allergieën kan je meten in het bloed. Maar je kan die intoleranties niet meten in het bloed. Nu, een glutenallergie, dat zou je kunnen ontdekken met een ontlastingsonderzoek of met een darmonderzoek. Alle andere zijn heel moeilijk te ontdekken. Je kan een dieet doen door te zeggen van, ik eet een maand niks van gluten en ik ga dan de spelt introduceren, ik ga de rogge introduceren en ik zie hoe ik daar op reageer. Ik maak daar een eetdagboek van. Dat is de manier om het te ontdekken en dat lukt als het over één product gaat. Als je voor meer producten intolerant bent, dan kom je daar niet uit en is dat geen methode om het te vinden. In de klassieke geneeskunde heb je nu dat fodmap-dieet, waar je een hele grote groep voedingsmiddelen 6 weken niet mag gebruiken. En gedurende 5 weken deze stilaan introduceren. Dat is heel ingrijpend en je mag heel veel dingen niet meer. Maar bij heel veel mensen geeft dat nog niet een uitsluitsel van wat kan ik nu nog niet verdragen? En dan kom je in de energetische geneeskunde terecht. Waar je met trillingsfrequenties gaat proberen uit te zoeken wat voor jouw lichaam wel aanvaardbaar is wat voor jouw lichaam niet aanvaardbaar is.

 

Trillingsfrequenties? Ik moet eerlijk bekennen, ik ben bij jou geweest, dus ik weet hoe het werkt, maar hoe gaat het in zijn werk?

 

Over trillingsfrequenties moet je eerst een aantal dingen weten. Elk levend wezen, of dat nu een lichaam is, een orgaan, een cel, een atoom of een voedingsmiddel of een virus; alles heeft zijn eigen trillingsfrequenties. Zoals wij eigenlijk een unieke duimafdruk hebben. Op die manier moet je dat bekijken. Nu die trillingsfrequentie is één ding, maar professor Heijn die heeft ontdekt, en heel goed gedocumenteerd, dat elk acupunctuurpunt eigenlijk een eindpunt is van het autonoom zenuwstelsel. En het autonoom zenuwstelsel is een stuk van onze zenuwstelsel dat ons in balans houdt en dat wijzelf niet kunnen sturen. Dus dat is ons onderbewustzijn. En je kan via die huidpunten - want die acupunctuurpunten, die huidpunten, die zitten op je vingers, op je voeten - en je kan door middel van een trilling te geven… een trillingsfrequentie van bijvoorbeeld een tomaat. Een tomaat heeft een specifieke trillingsfrequentie en je brengt die over op het lichaam ofwel via een hoofdtelefoon, of via een testbuisje of je legt een tomaat gewoon bij…

 

Bij jou is het je houdt iets vast…

 

Bij mij komt de trillingsfrequentie van de tomaat door een hoofdtelefoon. Jouw lichaam neemt dat op en het is eigenlijk jouw autonoom zenuwstelsel die gaat reageren op die trilling van die tomaat of niet. Je reageert op die trilling van die tomaat als je er intolerant voor bent. En met een meetpen op die huidpunten kan je zien welke reactie er gegeven wordt. En je kan dat zien omdat dat huidpunt verandert, de weerstand verandert in dat huidpunt en dat kan je registreren.

 

OK. Hoe betrouwbaar is dan zo een meting?

 

Die is eigenlijk heel betrouwbaar. En daarvoor moet je een beetje in de geschiedenis gaan kijken. Dokter Voll was een Berlijnse arts-architect en die heeft onderzocht en is op zoek gegaan naar een betrouwbare manier en een reproduceerbare manier om weefsels en organen te bekijken en alles wat een belasting kan geven, om te zien wat dat doet op die organen. Hij is erin geslaagd om samen met een Duitse ingenieur een meettoestel op de markt te brengen. En die bestaan van 1955. Sinds dan worden er heel veel toestellen gebruikt om net zulke zaken in kaart te brengen. En mensen daar mee verder te helpen. En het zijn die toestellen die nu nog steeds, maar wel beter …

 

Ja, ze zijn door ontwikkeld…

 

Ze zijn verder ontwikkeld, want de tijd staat niet stil. Dus die zijn nog steeds op de markt. En het toestel waar ik mee werk, dat heeft een Europese certificering als medisch product klasse II A. dat wil zeggen dat het bij de certificeringscommissie Europees goedgekeurd is. Het toestel waar ik mee werk, heeft ook dubbelblind onderzoek gehad naar energiefrequenties en de vitaliteit van het lichaam. En dat was in 2009 in Wenen. En op dit moment zijn er nog verschillende dubbelblind onderzoeken bezig.

 

Om effectief zwart op wit te kunnen aantonen…

 

Ja, om eindelijk het ding van het ‘het is niet bewezen’, om dat weg te zetten.

 

Ik moet eerlijk bekennen, ik ben ter voorbereiding van het programma een aantal maanden geleden bij jou geweest. We hebben toen een aantal intoleranties vastgesteld. Ik ben dat nu heel nauwgezet aan het volgen en ik merk de verschillen. En vooral als ik nu nog eens iets terug durf eten wat op die verboden lijst staat, dan weet ik nu wel heel duidelijk wat in intolerantie dan betekent.

 

Nu, dat hoor ik heel veel van de mensen. Dat is eigenlijk het mooiste bewijs dat iets werkt. En dat is ook zo het proefondervindelijke bewijs.

 

Plus je doet er ook nooit iets kwaad mee om iets te laten, hé.

 

Baat het niet, het schaadt niet. Zolang je maar een evenwichtig voedingspatroon hebt. Ook al doe je daar je intoleranties uit. Want dat moet je wel blijven behouden. Je moet evenwichtig kunnen blijven eten.

 

Ja, want uiteindelijk, we doen een test bij jou. Er komen een aantal intoleranties uit en dan is het gewoon een kwestie van die dingen niet meer te eten.

 

Ja, dat is eigenlijk een kwestie van die 6 maanden zo weinig mogelijk te eten. Als een allergie hebt, kan je niet poteren. Dan moet je het er gewoon helemaal uit laten. Als je intoleranties voor minstens 80% uit je voeding schrapt, dan gaan een heel aantal van je vage klachten verdwijnen en ook je moegevoel. Want als je een intolerantie hebt, dan gaat eigenlijk heel je energie daar naartoe om het verteerd te krijgen en heb je eigenlijk voor de rest niks meer over. En na 6 maanden wordt het gewoon terug nagekeken, want bij intoleranties heb je heel veel kans, als ondertussen je lichaam terug kan recupereren, dat je die ook gewoon terug in je voedingspatroon kan steken.

 

En dat je terug meer mag eten dan?

 

En dat je terug kan uitbreiden. En dat is gelukkig ook het grote verschil met allergieën; eens dat je die hebt, geraak je die niet meer kwijt.

 

Maar met een intolerantie wel?

 

Maar met een intolerantie wel. Sommige blijven, maar heel veel gaan eruit. Het hangt er vanaf hoe lang je er mee rondgelopen hebt.

 

OK, Monique, dankjewel voor je komst naar de studio.

 

Dat is graag gedaan.

 

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Nieuwsbrief

Advertenties