Light psychopaten

Light-psychopaten herscheppen je leven in een psychische hel. En je komt ze vaker tegen dan je denkt. Ik praat vandaag met psycholoog Bart Renaer, over hoe je er als prooi mee omgaat.

21-08-2017 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Inge Lens
Inge Lens
New|2017-09-13 - 22:50u

Zwakke vertoning. Wat B. Reaner vertelt is zo onduidelijk, wollig, wetenschappelijk niet onderbouwd. B. Renaer is overigens geen gediplomeerd psycholoog. Mijn vriendin was op consult bij hem, zijn bemiddeling was een ramp.

Transcript

Light-psychopaten herscheppen je leven in een psychische hel. En je komt ze vaker tegen dan je denkt. Ik praat vandaag met psycholoog Bart Renaer, over hoe je er als prooi mee omgaat.

 

Dag Bart, welkom in de studio.

 

Hallo.

 

We gaan het vandaag hebben over light-psychopaten. Wat zijn dat?

 

Light-psychopaten kan je het makkelijkst koppelen aan de echte psychopaten. Diegenen die moorden, helaas, en verkrachten. De psychopaten die wij kennen uit films, zoals Silence of the Lambs, of House of Cards. Dat soort mensen. En daar de lightversie van. Light... Ik gebruik het woord light, maar niet in de zin dat het niet zou zwaar zijn. Want ze hebben heel veel kenmerken gemeen van de echte psychopaten. Alleen één niet, gelukkig, en dat is dat ze geen fysiek geweld gebruiken. Maar zij zijn de mensen die, in een mum van tijd, iemands leven in een psychische hel kunnen veranderen.

 

En wat is dan precies die problematiek? Wat doen ze dan wel?

 

Wel, ik kijk een beetje naar mijn eigen praktijk, waar ik bezig ben. Ik ben vanuit vechtscheidingen, eigenlijk, in contact gekomen met light-psychopaten. Ouders kwamen meestal bij mij of wendden zich meestal tot mij, als er problemen waren met de kinderen. Zij hadden iets van: Bart, mijn kinderen zijn ontregeld, hoe kan ik dat hier rechttrekken? Ik coachte die mensen en na een tijdje begon ik te zien dat er aan de andere kant iets heel ergs fout was. Ik zag dat er aan de andere kant, de andere ouder, iemand was die psychisch heel erg zwaar gestoord was. En dat hij eigenlijk constant dingen aan het doen was, om mijn cliënt en zijn kinderen, zijn eigen kinderen, in een psychische hel te storten.

 

Maar kan je dat eens concreet maken? Wat kan dat dan bijvoorbeeld zijn?

 

Dus, bijvoorbeeld, wat ze regelmatig doen, ook naar kinderen toe, is kinderen heel erg onder druk zetten. Bijvoorbeeld de lat enorm hoog leggen voor kinderen. Dat is iets wat klassiek is. Zodanig tot die edge drijven, dat ze eigenlijk constant uitgeput zijn. Ook psychisch uitgeput. Het zijn ook de mensen die dan schuldgevoelens beginnen in te lepelen in kinderen, dat zij iets fout doen. Waardoor een kind met een heel zwaar schuldgevoel, constant rondloopt. Wat zij helaas ook vaak doen, is spelen met de mind van mensen, ook dus van kinderen. En je constant doen twijfelen aan je eigen gedachten. Dat is een heel vreemde beleving, ik heb dat zelf ook ervaren. Maar je bent dus niet meer zeker wat je gezegd hebt of wat je gedaan hebt. Omdat zij constant spelen met je geest.

 

Ja. Maar de gevolgen daarvan kunnen heel dramatisch zijn.

 

Ja, de gevolgen zijn enorm. Ik werk dus vooral met ouders in vechtscheidingen en ik krijg een inblik in hoe het er aan toe is met de kinderen in die vechtscheidingen. En dat is echt pure horror. Ik kijk naar verhalen die je zelfs in fictie… De realiteit overstijgt in alle gevallen de fictie. Het is echt horror. Ik zie, bijvoorbeeld, kinderen die heel vaak in de psychiatrie belanden. Ik zie kinderen die heel, heel jong zijn en die openlijk spreken over zelfmoord. Ik spreek dan van kinderen van acht tot tien jaar. Ik krijg nu redelijk veel mensen over de vloer en dat raakt mij ook enorm. En het is ook mijn beweging om nu veel meer naar buiten te komen. Om in elk geval ook naar die kinderen een boei te gooien en te zeggen: je kan hier wel degelijk iets aan doen. En ook te erkennen dat dat enorm zwaar is voor die kinderen. Het is een leven... De fysieke mishandeling, die kennen we en het is overduidelijk als een kind...

 

Ja, dat is heel makkelijk herkenbaar.

 

Dat is herkenbaar. Maar dat waar ik nu tegenloop en wat ik ook zelf ken, is niet herkenbaar, maar echt evenzeer zwaar. Ik ben zeker dat wij ook heel veel kinderen verliezen, heel veel zelfmoorden effectief gebeuren, die rechtstreeks te koppelen zijn aan een light-psychopate ouder.

 

Maar hoe vaak komt dat voor? Is dat een uitzondering?

 

Ik denk dat we op dat gebied nog niet zoveel kennis hebben. Dat er ook een heel zwaar taboe op ligt, om daar mee naar buiten te komen. De cijfers die ik zelf uit mijn eigen ervaring, ook met klanten, wat zie, maar ook in mijn eigen leefwereld - ik scan ook de mensen met wie ik in contact kom - en in mijn ervaring is het niet vreemd dat ik spreek van één op de twintig personen die ik tegenkom, die een light-psychopaat zijn.

 

Maar dat betekent eigenlijk dat in ieders omgeving er wel minstens één zit.

 

Absoluut. Als je een groep hebt van twintig mensen, reken maar. Ik zeg dat nu ook letterlijk tegen mensen: als je een groep binnenkomt, die jou onbekend is, alsjeblieft, screen hem. Het slechtste wat je kan doen, is openlijk, met een open gemoed en een open blik, in zo'n groep stappen en denken van: het is allemaal koosjer. Dat is het meestal niet. Er zit eentje, altijd, in, in zo'n groep, laten we zeggen van twintig mensen, die, als jij iets verkeerd doet naar hem, als jij in zijn territorium komt, die zich naar jou zal richten en zich in jou zal vasthaken en jou echt kapot zal maken.

 

Maar hoe herken je ze dan?

 

Wel, dat is het moeilijke stuk. Ze zijn heel moeilijk te herkennen en de reden daarvan is, omdat zij rondlopen met een perfect sociaal aangepast masker. Je kan bijna niet zien dat zij verschillend zijn van een normale mens. Zij kunnen ook hun destructief gedrag fantastisch maskeren. Dat doen zij vaak door bijvoorbeeld een conflict in een groep te starten en dan vanop de zijlijn te gaan kijken. En dan nog in hun eigen conflict, dat ze zelf gecreëerd hebben, te gaan bemiddelen. En er uit te komen als de zachte persoon, die het allemaal goed heeft voor iedereen. En ze slagen er ook in, dat is een heel bevreemdend iets, om mensen rond zich te verzamelen, die hen een beetje bewonderen, adoreren. Een beetje naar analogie van de foute goeroes in sektes. Ik sta er soms van te kijken hoe goed zij zijn om zelfs mensen, die verondersteld worden van heel zinnige dingen te doen, zoals rechters, advocaten. Hun eigen advocaat, dat is nog logisch, maar de advocaat van de tegenpartij, ik zit vaak in rechtbanken, zijn zij perfect in staat om die te bespelen. Partners, noem het maar op. Hulpverleners, want het verhaal speelt zich vaak af - bijvoorbeeld in vechtscheidingen krijg je een hele groep van hulpverleners en overheidsinstanties, die er op springen - maar ze zijn perfect in staat om er elke keer uit te komen als dé persoon die het goed voorheeft met het kind en de ouder die gezond is, af te schilderen als de zieke persoon. En iedereen gaat mee.

 

Maar hoe doe je ze dan door de mand vallen? Of kan het gewoon niet?

 

Het kan. Het kan, maar het begint, dat is iets wat ik… Ik coach nu redelijk veel mensen en dat is ook wat ik in het begin zeg tegen mensen: mensen, het zal beginnen bij jullie, verwacht geen steun van andere mensen. Als jij het gevoel hebt van: dit plaatje, wat ik zie van de light-psychopaat en de prooi, past helemaal bij mij, zal jij diegene moeten zijn, die het zal veranderen. Reken niet op instanties. Integendeel, ik raad echt mensen aan, om sommige instanties te mijden. Want als zij er tussen komen, worden zij een soort advocaat van die light-psychopaat. Maar het is mogelijk. Het begint bij het sterker maken, dat doe ik vooral. Zorgen dat die persoon, die bij mij komt als gezonde persoon, dat die skills krijgt, die het mogelijk maken om die light-psychopaat aan te pakken.

 

Nu, we hebben het al heel de tijd over kinderen en hun ouder. Maar op de werkvloer, neem ik aan, dat het ook voorkomt.

 

Kijk wie er in een team bezig is met conflicten uit te lokken, kijk wie er bezig is met manipulatief gedrag. Ze zijn er altijd en ik kan een tip meegeven: in veel gevallen zitten ze op niveau van management, leidinggevende, stafmedewerkers. Daar vind je, helaas, de meeste light-psychopaten. En dan spreek je ook niet meer van een ratio van, wat ik daarnet zei, één op twintig. Maar er zijn cijfers, ik kan ze uit mijn eigen praktijkervaring ook beamen, dat gaat van één op vijf managers. De klassieker is natuurlijk de manager, die heel destructief zijn medewerkers vernedert. In het openbaar mensen kleineert. Dat is nog zichtbaar, voor de meeste mensen. Maar er zitten heel veel managers, die het op een hele zachte manier doen, maar die hun team eigenlijk constant verlammen.

 

Hebben die mensen zelf door dat ze light-psychopaat zijn?

 

Ja, dat is een goede vraag. Nee, dat hebben ze, volgens mij, niet. Voor mij zijn ze vergelijkbaar, in dat opzicht, in menig ander opzicht ook, maar zeker in dat opzicht, zijn ze vergelijkbaar met echte psychopaten. Die hebben ook niet door wat ze aanrichten. Die hebben geen reflectief vermogen. En ik zie dat ook niet bij de light-psychopaten.

 

Dus ja, het heeft ook niet veel zin om ze er dan op aan te spreken.

 

Absoluut niet. Dus het is veel beter om een plan uit te werken, met de prooi, zal ik maar zeggen, van de light-psychopaten. En daar een weg mee uit te stippelen, zodanig dat hij of zij zich kan lostrekken uit de greep van die light-psychopaat. Met hem praten heeft geen zin.

 

Wat kan dan zo'n plan zijn? Hoe ga je ermee om?

 

Eén van de dingen die ik, bijvoorbeeld, klassiek doe… Het belangrijkste is eigenlijk dat je als prooi een exit-strategie voorbereidt. Ik zeg echt voorbereidt. Je moet heel goed uitdokteren, heel goed inplannen. Zodanig dat er niks kan mislopen. Want daar gebeurt al veel. Bijvoorbeeld - ik zal een domein zeggen, dat ik goed ken - in vechtscheidingen gebeurt daar al heel veel verkeerd. Als je je stappen niet plant, dan heeft een light-psychopaat jou heel vlug vastgereden en zal het vervolg van de scheiding heel slecht en negatief komen te zitten. Bijvoorbeeld het financieel plaatje. Zorg dat dat goed zit. Zorg dat als je weggaat bij een dergelijke partner, want meestal zijn dat partners, dat dat goed in elkaar zit en dat je weet wat je doet. Loop niet zomaar weg. Want dat gaat je altijd zuur opbreken. En één keer je weg bent, is voor mij adagio van: zorg dat alle communicatielijnen verbroken zijn en vooral blijven. In eerste instantie is het niet moeilijk om te zeggen: ok, ik reageer niet op gsm of ik reageer niet op mail. Maar na een tijd worden heel veel mensen verleid om dat toch te doen. En dan blijft het spelletje duren. En het lijkt een beetje onmogelijk om je, bijvoorbeeld in het geval van een vechtscheiding, te zeggen... Er zeggen heel vaak ouders tegen mij: maar Bart, ik moet wel verder, voor mijn kinderen, met die man of met die vrouw, ik moet praten, ik moet afspraken maken. Don't do it. Als je kan, sluit alle communicatielijnen af. Want wat ze doen, één van de dingen die ze doen, is jou constant manipuleren. Met elk sms’je, elke mail, hebben ze jou vast en zal er… je kan het zien als gif dat ze in jouw gezin of in jouw eigen energie spuiten, en ze zullen niet stoppen. Elk gaatje dat zij je geven, zullen zij het doen. Ook, bijvoorbeeld, naar je partner. Ik ken gevallen dat zij inspelen, via mails, op het gemoed van de partner van iemand en zodanig een heel gezin ontregelen en, bijvoorbeeld, ruzie uitlokken tussen de persoon die ik begeleid en zijn partner. Komt heel vaak voor en zij kunnen echt fantastisch aanvoelen hoe zij conflicten kunnen creëren. Daar zijn zij meesters in.

 

Als iemand van onze kijkers zich herkent in deze situatie, wat is jouw advies dan?

 

Wel, ik ben nu zelf bezig met een aantal speeches of een speech uit te werken, waar mensen ook naar kunnen komen kijken. Dat zal binnenkort zijn. Ik nodig mensen daar op uit. Ik ben ook bezig met een boek. Als mensen het gevoel hebben van: ik herken hierin iets, raad ik hen dat aan. Er is ook een goed boek uit, daar kan ik ook reclame voor maken. Dat is op dit moment op de markt. Dat is een boek van Jan Storms. Hij is een Vlaming, die nu in Nederland woont. En hij heeft dat concept, wat mij betreft, perfect blootgelegd.

 

En hoe noemt het boek?

 

Het boek noemt Destructieve relaties op de schop. Is verkrijgbaar, het heeft een hele goeie verkoop. Helaas, kan je zeggen, maar ook goed. En op dit moment is dat het beste boek dat ik mensen kan aanraden.

 

Ok Bart, dank je wel voor je komst naar de studio.

 

Alsjeblieft.

 

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Nieuwsbrief

Advertenties