Blessurevrij lopen

Veel hardlopers lopen van blessure naar blessure. Sportreflexoloog John Rooms schreef een boek over blessurevrij lopen en deelt zijn tips.

 

05-12-2018 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Veel hardlopers lopen van blessure naar blessure. Sportreflexoloog John Rooms schreef een boek over blessurevrij lopen en deelt zijn tips.

 

Dag John, welkom in de studio.

 

Dag Kevin.

 

Je hebt een nieuw boek geschreven. Blessurevrij Lopen, uitgegeven bij Lannoo.

Vanwaar dit boek?

 

Het is, eigenlijk, een boek dat ik zelf, 35 jaar geleden, graag had gehad. Omdat ik...


Ja, ik ben dus zolang geleden beginnen lopen. En ik ben nogal vrij moeilijk van start gegaan. Omdat ik kort na een hersentumor, eigenlijk als een vorm van revalidatie, ben beginnen trainen. En ik heb behoorlijk wat blessures gehad. Dus dingen toch, die verkeerd gingen en die ik moest zelf proberen op te lossen. Omdat, toen was er zeer weinig echt concreet materiaal. Dat is nu niet beter geworden.

 

Neen, het is iets waar veel lopers tegenaan lopen, hé. Van de ene blessure naar de andere.

 

En het probleem is ook vaak: er is heel veel te vinden aan materialen in boeken, of op internet, of eventueel via-via. Maar zelden zeer concreet materiaal om u echt te helpen. Met heel eenvoudige tips om u van een blessure vanaf te helpen.

Want heel veel blessures zijn echt gerelateerd aan uw loopstijl, uw manier van lopen.


En ik heb, eigenlijk gaandeweg, zo een bepaald kennisniveau opgebouwd en dat heb ik echt willen bundelen in een boek. Een boek dat ik, uiteindelijk, geschreven heb voor drie types van atleten.

Dus echt atleten, die echt beginnen lopen, dus die from scratch gaan starten. Wat moeten zij, eigenlijk, doen, alvorens zij één stap gelopen hebben?


Dan heb ik, eigenlijk, een heel groot deel van dat boek, gewijd aan blessures. Dus effectief een atleet die geblesseerd raakt, hoe kan die naar zijn eigen manier van bewegen gaan kijken? Om bepaalde types blessures te vermijden in de toekomst.

En dan, eigenlijk, een derde categorie zijn degenen die wel al een tijd bezig zijn. Die, in se, nog niet moeten geblesseerd zijn, maar die toch ergens het gevoel hebben van: net niet. Het komt er precies niet helemaal uit. Ik heb daar geen goed gevoel bij. Wat doe ik nu eigenlijk? Dat lopen is precies een zware opgave en dat hoeft het niet te zijn.


En ook voor die derde categorie heb ik dus, eigenlijk, een aantal tips willen geven.

 

Als we dat nu eens concreet maken en kijk, bijvoorbeeld, naar die eerste categorie.

Mensen die nog niet gelopen hebben, gaan lopen. Waar moet je dan zo, concreet, op letten?

 

Wel, de beste tip die ik kan geven, als iemand zegt: ik wil echt starten met lopen. Dan zeg ik: wij gaan nog niet direct starten. Wij gaan een aantal dingen doen, een aantal dingen bekijken, om te zien of jouw spierkettingen wel actief staan, om te beginnen lopen.


Omdat: zeer veel mensen hebben...


Wij hebben allemaal een zittend beroep. Wij hangen in de zetel. Wij zitten in onze auto. Wij zitten aan tafel. Wij zijn vrij zittend geworden. En het gevolg is, van die manier van leven, dat ons lichaam zich daar is, functioneel, gaan aan aanpassen. Dus, dat heeft zijn eigen rendement, als het ware, gaan verbeteren, door stijver te worden. Dus, bepaalde spierkettingen, die zeer actief gaan moeten gebruikt worden bij het lopen, die zijn we gaan verwaarlozen.


Dus, wanneer zo iemand start met lopen, zeer goed bedoeld, automatisch komen daar problemen bij. Dus die spieren geraken overbelast. Er kunnen ergens scheurtjes ontstaan. Een aantal dingen kunnen als reactie komen.

 

Maar ze mogen dus niet lopen. Wat moeten ze dan wel doen?

 

Er zijn, eigenlijk... Ik heb, eigenlijk, in mijn boek vijf stappen beschreven. En een eerste, belangrijke stap is: voor je begint te lopen, ga even op één been staan, voor een spiegel. En observeer uw lichaam. Wat gebeurt daar? Kan uw voet op de grond blijven staan, als je op één been staat? Is die enkel... Zak je door uw enkel? Uw heupen. Wat doe je met uw schouders? Eigenlijk een aantal heel eenvoudige dingen, bij uzelf opmerken. Omdat elk van die zaken u een indicatie kan geven van problemen.


Want als je begint te lopen, heb je een zweeffase. Dus dat is het onderscheid tussen lopen en wandelen. En die zweeffase, op een bepaald moment kom je neer. Dus, uw voet zet je op de grond. En dan krijg je, eigenlijk, dezelfde effecten. Dus als je wankele enkels hebt, die niet krachtig genoeg zijn, kan het zijn dat je door je enkel gaat. Het zijn zo een aantal kleine zaken, die al, in wezen, problemen kunnen geven. En dat kun je, eigenlijk, opvangen, door simpelweg zo'n test te doen, dat, eigenlijk, ook de oefening is. Dus als dat tegenvalt, is het de bedoeling van een tijd op uzelf te gaan doen. Om, eigenlijk, spierversterkende oefeningen te gaan doen.

 

Oké. Je sprak ook over blessures. Ik denk, bij lopers, dingen zoals hielspoor, scheenbenen die vreemd beginnen doen en zo verder.

Misschien moeten we er zo eens eentje uitpikken. Om eens te illustreren wat je daar dan mee kan doen.

 

Wel, neem nu die hielspoor, of plantaire fasciitis. Want voor heel veel mensen is dat één wereld en in wezen zijn dat twee verschillende dingen.


Maar dus, die zijn heel sterk hiel gerelateerd. Nu, de eenvoudigste tip, als je naar stijl kijkt, om dat op te lossen, of althans het genezingsproces te helpen, is, eigenlijk, de druk van die hiel wegkrijgen, als je loopt.


Dus, de meeste atleten die hielspoor hebben, die stoppen met lopen. En dan wordt het, eigenlijk, nog erger. Omdat uw achterste spierkettingen, die, in wezen, werken om uw voetboog naar omhoog te trekken in uw beweging, die verstijven nog meer.

Dus, wanneer een dergelijk type atleet geleerd wordt om zijn zwaartepunt, het gewicht van zijn lichaam, naar voor te brengen, zal hij ook iets meer naar voor op de voet landen.


Hij zal niet, in se, een voorvoetlander worden, maar hij zal wel degelijk de druk van de impact, als hij neerkomt bij het lopen, die nu sterk naar die hiel is gaan neigen, waardoor hij die pijn heeft ontwikkeld, zal, geleidelijk aan, naar voor gebracht worden, waardoor de druk, de impact van die schok, geabsorbeerd wordt door zijn voet. En veel minder pijnsensaties... 

 

Ja, dat is dan het voorvoetlopen, waar we in één van onze vorige afleveringen mee te maken hadden.

 

Ja, inderdaad. Dus dat is een oplossing voor zeer veel chronische blessures.


Ik propageer hier nu niet van: iedereen moet op blote voeten beginnen lopen of moet voorvoet gaan landen. Of met andere schoenen, met een nul druk, daar gaat het, eigenlijk, niet over.


Het gaat hem gewoon om het mechanisme van uw voet, dat schokabsorberend is in de voorvoet, te gaan gebruiken, als atleet.


En dat helpt, eigenlijk, om een atleet inzicht te geven.


En loop je dan met een nul druk van schoen, dus, eigenlijk, een schoen waar de voorvoet en de hiel geen niveauverschil hebben, of loop je nu met een hak, dat maakt, in wezen, op dat moment, niet uit.


Maar het heeft wel alles te maken met de manier waarop je je bovenlichaam, op dat moment, aan het gebruiken bent.

 

Dus dat is, eigenlijk, zo de tweede tip, die ik geef aan atleten. Om te proberen de houding, hun basishouding bij het lopen...


De meeste mensen gaan mooi rechtop staan en beginnen, eigenlijk, te lopen. En ik geef de raad van: probeer bij het starten, een klein beetje, uw borstbeen, vooral de onderkant mag daar het referentiepunt zijn, de onderkant van uw borstbeen naar voor te brengen. Dus uw lichaam begint, eigenlijk, te trekken. En dat helpt u, eigenlijk, om een bepaald rendement automatisch te creëren. Omdat, als je die beweging zoekt, dan heeft uw lichaam, op een bepaald punt, zal dan, eigenlijk, vallen. Dus, automatisch, ga je een stap zetten. Dus je komt, eigenlijk, in een soort automatisme terecht.


Dus lopen is voor, zeker bij een beginnende loper, zou een soort automatisme moeten zijn.


Dat nog niets te maken heeft met de fysieke paraatheid, of gelijk wat. Maar puur met de mogelijkheid om los te laten en, eigenlijk, dat zwaartepunt zijn werk te laten doen.

 

Ik zie in het boek heel veel foto's staan van oefeningen, die voorgedaan worden. Die je kan doen, hé.

 

Klopt. En liefst zo eenvoudig mogelijk. Oefeningen die je zelf kan doen. Want heel veel oefeningen, die je terugvindt op internet, worden met twee gedaan. Nu, en ik weet dat dat al moeilijk... Want je moet dan een partner vinden. Iemand die dezelfde gedrevenheid heeft, als uzelf. Dus dat is al heel moeilijk.


Dus ik heb me echt gefocust op simpele dingen, die je bij u thuis kunt doen. Je hebt er geen fitness of materialen voor nodig. Het enige dat ik u soms vraag, bij oefeningen: je hebt een handdoek nodig, een tennisbal en elastiekjes. Dus daar kan je, eigenlijk, al gigantisch veel dingen mee trainen, op een heel goede manier.


En dat is, eigenlijk, mijn bedoeling met dit boek. Eenvoudige tips aanreiken, maar relateren tot een bepaalde pijn die een atleet heeft. Om het op te lossen. Dat is, eigenlijk, de insteek.


En dat hebben we met een gigantisch... Of Lannoo heeft dat althans, want ik had iets minder foto's gebruikt. Maar Lannoo heeft daar een enorm goede job gedaan, om daar echt heel veel materiaal in te steken.

 

Ja, het is een heel mooi boek geworden, hé. We mogen er ook twee weggeven, van jou.

 

Ja, klopt.

 

We zullen onder de video een link met een vraag zetten, waar je dan kan meedoen.

 

Zeer goed.

 

Mensen die het boek willen kopen, gewoon in de boekhandel, neem ik aan?

 

In de betere boekhandel is hij beschikbaar en hij is ook beschikbaar bij een aantal referentiesportzaken. Dus waaronder... Vanavond geef ik een voorstelling van het boek bij TraKKs in Gent. Dus in Gent zal hij liggen. Hij ligt ook in Zwijndrecht, bij Runners' Service. Dus hij is, eigenlijk, op een aantal plekken, ook bij sportspeciaalzaken te krijgen.

 

Oké. Proficiat John, met je nieuwe boek. En dank je wel voor je komst naar de studio.

 

Zeer graag gedaan.

 

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Nieuwsbrief

Advertenties